Leter du etter en fantastisk måte å komme i julestemning på, kan jeg varmt anbefale en helg på Vestkysten av Sverige: Julemat. Sild. Badstuer. Herskapshus. Slott. Ja, Västsverige har virkelig alt!
Å, julen. En høytid som er så kjær, og så tungt preget av tradisjoner for mange. Hvert år spiser vi det samme, og vi foretrekker at alt skjer på «samme prosedyre som hvert år, James», takk skal du ha.
Julens viktige tradisjoner varierer både mellom land, byer og til og med innad i familier. Jeg synes det er både givende og interessant å lære om hvordan andre feirer jul (og andre viktige høytider).
For et par år siden ble jeg invitert til Sverige like før jul, nærmere bestemt til Vestkysten (Västsverige), sammen med Jeanette fra Reiseperler og Hanne Marit fra Sekk og sandaler, for å oppleve den svenske julestemningen.
Dette området er helt nydelig rett før jul. Det var kaldt, men vakkert, og med julelys overalt var det virkelig stedet å dra for litt julefølelse. I dette innlegget vil jeg dele julestemningen fra Västsverige med dere, og håper dere også kan komme litt i stemning.
Idylliske Klädesholmen
Vakre Klädesholmen er navnet på en liten bygd på en øy utenfor Göteborg i Sverige. Det er et spesielt populært reisemål om sommeren, men også flott om vinteren, og særlig i ukene før jul. Om sommeren bor det rundt 1000 mennesker her, mens resten av året er det tallet på ca 250.
Sild fra Klädesholmen
Klädesholmen er kjent for sin sild, noe den har vært i flere århundrer. Mellom årene 1747 og 1809 var den såkalte «sildens gullalder» på Klädesholmen, da enorme mengder sild svømte i området. Men i 1808 forsvant silda plutselig, noe som førte til en lokal krise, og som resulterte i at mange flyttet fra området. Først mange år senere kom silda tilbake.
I dag kan ca. 50 % av all sild som selges i Sverige spores tilbake til nettopp dette området. Silda blir både tilberedt og servert på lokale restauranter, og lagret slik at du kan ta den med deg hjem som souvenir.
Vakre naturopplevelser på Klädesholmen
Det var en lys og tidlig morgen på Villa Salt. Ute var det rundt -15 grader, og iskrystallene glitret i det svake morgenlyset. De første tegnene til soloppgang nærmet seg, så jeg kledde på meg alt jeg hadde av ull, tok kameraet rundt halsen og dro ut på en kald, men fantastisk vakker morgentur før frokost.
Det var så stille. Luften var frisk og klar, og man kunne nesten smake saltet fra havet i luften. En perfekt vintermorgen – og som balsam for sjelen.
Slapp av, sov og nyt et festmåltid på Salt & Sill
Salt & Sill er Sveriges første flytende hotell. Bygget på øya Klädesholmen, som ikke er så stor, førte plassmangel til at hotellet ble konstruert flytende. Salt & sill åpnet for gjester i 2008, og har siden blitt utvidet. På det flytende hotellet finner du også en restaurant som spesialiserer seg på, ja, du gjettet riktig: sild.
Villa Salt
Under besøket på Klädesholmen bodde vi på Villa Salt, et eget hus bare noen minutters gange fra flytedelen av Salt & Sill. Villa Salt har plass til fire personer og er perfekt hvis du reiser med venner, da det er utstyrt med både soverom og stue, samt et fullt utstyrt privat kjøkken.
“Sillinnlegging” – en morsom og annerledes teambuilding-aktivitet
Til ære for Klädesholmens viktige sild ble vi invitert til å prøve «sillinnlegging» – en annerledes og veldig morsom måte å både lage mat og bygge team på. Først fikk vi en liten historieleksjon fra kjøkkensjefen, Torbjörn, om silda og dens historie på Klädesholmen. Deretter fikk vi alle lage hver vår egen julesild, med Torbjörn som veileder og vi fikk hver vår egen arbeidsstasjon på kjøkkenet.
For å være helt ærlig hadde jeg aldri engang prøvd sild før (farfaren min elsker det, men jeg har aldri følt meg fristet til å teste). Jeg var derfor litt usikker på hva jeg skulle blande sammen av råvarer i bollen min. Etter noen gode forslag fra Torbjörn fikk jeg mikset sammen litt, og jeg kalte sildeblandingen min «Merry Herringmas». Og smaken på det ble faktisk ikke så verst, om jeg skal si det selv.
Hele sillinnleggingen tar omtrent 1–1,5 timer, og du får ta med deg silda du lager hjem. En flott souvenir, eller kanskje en julegave til noen du er glad i?
Her er oppskriften på min kreasjon, «Merry Herringmas» (alt målt litt opp «på slumpen», smak deg til underveis):
- Rosmarin
- Majones
- Rømme
- Ingefær
- Grønt eple
- Saften av ¼ sitron
- Sild
Svensk julebord på Salt & Sill
«Julbord» er et gigantisk festmåltid i hele Skandinavia, og selvfølgelig har Salt & Sill sin egen variant. Her finner du et stort utvalg av tradisjonell svensk julemat.
Med tanke på sildens viktige rolle her på Klädesholmen, er det naturlig at du på julebordet får nyte mange ulike varianter her. I tillegg lager kokkene på Salt & Sill en ny julesildsmak til hver jul, som både serveres på restauranten og som gjester kan kjøpe med seg hjem.
Sørg for å spare plass i magen til dessertbordet – her bugner det over av kaker, desserter og søtsaker. Nam!
Badstukatamaran
Fortøyd rett utenfor Salt & Sill ligger S/S Silla – noe så kult som en en flytende badstukatamaran! Innvendig finner du både dusjer, garderober, avslapningsområder, en bar og selve badstuen – samt en brygge utvendig hvor du kan ta et (veldig forfriskende) kaldt sjøbad. Dette området er perfekt for å slappe av sammen, komme i stemning for julebordet, eller komme seg til hektene igjen dagen derpå. 😉
Nyt lokale delikatesser hos Lottas bak och form
Lottas bak och form er en koselig kafé og bakeri på Tjörn, med beliggenhet helt ute ved kysten med en fantastisk utsikt rett ut mot havet. Bakeriet fokuserer mye på surdeig, og du kan til og med være med på kurs her for å lære teknikker for ulike surdeigsprosjekter.
Maten hos Lottas lages med lokale råvarer, og gjenvinning og redusert matsvinn er også store fokusområder for virksomheten. De er også en del av “Hållbarhetsklivet”, som arbeider for en mer bærekraftig reiselivsindustri i Vest-Sverige.
Jeg anbefaler varmt å teste en av pizzaene deres til lunsj. De glutenfrie alternativene består av bunn laget av enten kikertmel eller bønnebasert mel, og de har også vegetariske og veganske alternativer. Noe for de fleste her, altså. Mums!
Natur, nydelig mat og shopping på Skåra gårdsbageri
Inne i et gammelt drivhus, plassert mellom Kode og Marstrand, ligger Skåra gårdsbageri. Her kan du velge mellom massevis av bakverk som kaker, kjeks og brød, men også pizza og andre lunsjretter står på menyen. Det er kanskje ikke den mest sentrale beliggenheten midt i sentrum, men det er vel verdt kjøretureen.
Hos Skåra er det ingen problem å være glutenfri – en av bakerne elsker nemlig å eksperimentere med å lage glutenfrie oppskrifter, så de har utrolig mange alternativer. Og de smaker helt nydelig!
Jeg skal innrømme at vi endte opp med å kjøpe med både småkaker og andre gaver til de der hjemme.
Bli bergtatt på vakre Tofta herrgård
Cirka 35 minutters kjøretur utenfor Göteborg ligger en nydelig gård, og midt på eiendommen et herskapshus som er vel verdt et besøk. I landlige omgivelser, omgitt av høye trær og en eng full av gressende hester, ser den idylliske inngangen til Tofta herrgård ut som noe tatt rett ut av en vakker film. Her møtte vi Karen og Petter Karlander, som hadde gjort stedet klart til jul.
Petter vokste faktisk opp her i herregården på Tofta, som dateres tilbake til 1700-tallet, og hele området var privat frem til virksomheten startet i 2004. Her kan du blant annet ri på hest, gå tur eller prøve golfbanen – eller bare slappe av og nyte rolige omgivelser i det vakre området og herskapshuset.
Sørg for å sette av nok tid til å utforske både herregården og omgivelsene. Interiøret er klassisk, og mye av det er faktisk originalmøbler. Jeg elsket atmosfæren på Tofta herrgård, som var både klassisk, stilfullt og avslappet på samme tid. Et deilig sted å besøke, passende for både venner, par og familier.
Gå på tur i Tofta naturreservat
Tofta naturreservat er et kystlandskap mellom Kungälv og Marstrand, perfekt for turer og oppdagelser. En av nettene under juleoppholdet vårt i Bohuslän bodde vi på Tofta herrgård, som ligger i naturreservatet. Det var fantastisk å kunne våkne opp, ta på seg (masse) klær og gå en vakker tur før frokost.
For forslag til hvor du kan gå i naturreservatet, kan du se her.
Ta et bad i en klassisk“Badetønne”
Hvis du føler deg trøtt eller kald etter turen, eller bare vil koble av fra hverdagens kjas og mas, er et bad i de varme badetønnene ute virkelig å anbefale. Book deg tid, og nyt! I etterkant av besøket vårt har det også blitt åpnet en badstue på Tofta herrgård – finnes det en mer perfekt måte å avslutte kvelden eller starte dagen på?!
Nyt julebordet på Tofta herrgård
Julestemningen senker seg over Tofta herrgård, hvor julelysene glitrer i juletreet utenfor, den vakre interiøret er kombinert med julepynt, og de mange luktene av fristende julemat møter oss idet vi åpner døren.
Ja, julebordet på Tofta herrgård er noe helt spesielt. Maten er satt opp som en buffet i flere forskjellige rom, med ett rom for sild/fisk, ett for varm mat og et annet kun for godteri og desserter. Jeg husker ikke hvor mange ganger jeg måtte gå tilbake for å «prøve bare én ting til», men det var virkelig et festmåltid, og maten på Tofta herrgård var helt utsøkt.
Kom i julestemning på Gunnebo slott och trädgårdar
En kort kjøretur utenfor Göteborg ligger Gunnebo slott, et 1700-talls-slott omgitt av en vakker hage. Slottet har vært eid av byen Mölndal siden 1949, og alt som arrangeres på slottet, produseres og utføres med fokus og tanke på miljøet. Det arrangeres en rekke arrangementer gjennom året på Gunnebo, som markeder og konserter.
Da vi besøkte Gunnebo fikk vi tid til å handle noen julegaver, ta en liten rusletur gjennom den vidunderlige hagen og spise på den økologiske kaféen. Gunnebo er forøvrig det første kulturreservatet i Västra Götaland, noe som betyr at både bygningene og landområdet vil bevares også for fremtidige generasjoner.
Jeg vil på det varmeste anbefale å ta deg tid til å besøke Gunnebo hvis du er i området. Det er et nydelig sted, og maten var fantastisk. Til dessert hadde de til og med et helt rom fylt med lekre småkaker, konfektbiter og sjokolade. Nam!
Om denne posten
Denne posten er skrevet etter en sponset pressetur til Sverige, i samarbeid med Opplev Sverige og Väst Sverige. Det foreligger ingen føringer for hva jeg skulle skrive om i etterkant. Alt jeg har skrevet er basert på egne erfaringer, og er mine egne tanker og meninger om reisen.
Leave a reply