Å reise er noe jeg rett og slett elsker. Allikevel er jeg alltid litt stressa akkurat de siste minuttene før jeg reiser hjemmefra. Har jeg glemt igjen noe viktig? Hvor er passet mitt? Pakket jeg faktisk ned den tingen jeg nettopp tenkte på, eller tenkte jeg bare på at jeg skulle gjøre det? Jeg kan aldri helt slappe av før kofferten er sjekket inn på flyplassen, og jeg er vel gjennom sikkerhetskontrollen. Hva jeg har med meg i håndbagasjen er også noe som er viktig for meg. Her er min check-list over tingene jeg alltid sørger for at jeg har med meg:
1. Pass
Jeg må alltid sjekke, dobbeltsjekke og så sjekke sikkert hvertfall ti ganger til at jeg har husket å ta med meg passet når jeg skal ut og reise, både før og etter jeg har dratt hjemmefra, og flere ganger i løpet av dagen.
Husk å sjekke at passet ditt er gyldig! Dette betyr ikke bare at passet ditt ikke må ha gått ut på dato. Endel destinasjoner krever at passet ditt er gyldig opp til 6 måneder etter du skal reise hjem igjen. Husk også å sjekke (i god tid) om du trenger noen form for visum til stedet du skal reise. Noen steder krever til og med visum for at du skal mellomlande der.
2. Billetter
Jeg vet at man har billettene på telefonen, men jeg er alltid stressa for at noe skal gå galt, at appen skal dø, telefonen gå tom for strøm o.l., så jeg liker å ha de printet ut fysisk i tillegg.
3. Medisiner
Heldigvis tar jeg ikke så mange forskjellige medisiner, men jeg sørger for å ta med meg de jeg trenger, som p-piller, migrenepiller og vanlig smertestillende i håndbagasjen. Jeg lærte denne leksa på den harde måten – migreneanfall på en 12-timers flygning fra Kina til Australia. Migrenepillene lå trygt og godt i innsjekket baggasje. Å fly er aldri spesielt komfortabelt i utgangspunktet, og når du sitter i et sete med en skjerm foran deg som du ikke kan skru av, med knallblått lys, ca 20 cm fra ansiktet… Ja, det var ikke akkurat en opplevelse som fristet til gjentakelse!
Husk også å ta med medisiner du må ta på spesielle tidspunkter, eller som du er avhengig av. Ikke sjekk inn ting du ikke kan overleve at kanskje ikke kommer frem til flyplassen samtidig som deg, er vel mantraet. I tillegg er det verdt å nevne at det kan være lurt å ha med resepter/selve esken med legedokumentasjonen på dersom du har med reseptbelagte medisinger. Ikke alle medisiner er de samme (eller tilltat) over alt i verden, og har du riktig uflaks kan du risikere at du blir tatt for smugling.
4. Reise-nakkepute
Rett før jeg reiste til Sri Lanka var jeg så heldig at jeg vant en ny reise-nakkepute. Den jeg fra før av hadde var en av de som er litt som en sakkosekk formet som nakkepute, bedre enn ingenting, men ikke noe spesielt å skryte av. Denne nye derimot; memory foam, en egen lomme for mobiltelefonen dersom jeg vil høre på musikk, en festeanordning på undersiden så jeg kan feste den godt til meg (så den holder seg på plass mens jeg sover søtt). Jeg sov som en baby!
Jeg vil 100% anbefale en slik en til lenger fly-, buss- eller togturer. Den jeg har kan i tillegg rulles sammen, noe som betyr at den ikke tar opp nevneverdig med plass i den begrensede håndbagasjen.
5. Ladere
Jeg sørger alltid for at jeg har med meg en ladekabel (og adapteren) for telefonen, og til kameraet mitt. I tilfelle noe skulle skje med den innsjekkede bagasjen, for eksempel at den blir forsinket, vil jeg være sikker på at jeg fortsatt kan lade telefon og kamera uten at jeg må stresse med å kjøpe nye ladere. Jeg liker også å ha med en fulladet PowerBank, slik at jeg er sikker på at jeg kan lade selv om jeg ikke skulle være i nærheten av noen stikkontakt.
En universallader er også smart å ha med seg, for å unngå eventuelle problemer som kan oppstå når man reiser rundt og oppdager stadig nye former for stikkontakter.
6. Vannflaske
Jeg tar alltid med meg en tom vannflaske, og fyller den opp på flyplassen etter sikkerhetskontrollen. Å kjøpe vann på flaske er hverken miljø- eller budsjettvennlig, og du vet jo aldri hvor lang tid det tar før matvogna dukker opp på flyet. Til nå har jeg bare opplevd én gang at jeg måtte gå gjennom en ny “sikkerhetsscan” rett før boarding (hvorfooooor?!), noe som betød at jeg måtte vanne planta ved gaten i stedet for å få ha med meg vannet selv. Grr.
7. Headset
8. Headphone adapter
Hodetelefonene på flyet er ikke akkurat de beste. Når jeg forsøker å slå ihjel litt tid ombord med å se en film eller høre litt musikk, orker jeg ikke å forsøke meg på hodetelefonene som ligger på setet ditt. I stedet tar jeg med meg en adapter som er både billig og tar liten plass, og bruker mitt eget. Så vet jeg at jeg faktisk får hørt annet enn motorbrøl.
9. En mappe for viktige ting
Som allerede nevnt på punkt 2 liker jeg å ha billettene mine printet ut. Det samme gjelder for andre ting jeg kanskje har forhåndsbooket, som bekreftelse på mitt første hostell, togbilletter, returbilletten hjem eller lignende. Jeg liker å ha med meg en egen mappe slik at jeg er sikker på at jeg enkelt kan finne de viktige papirene mine i sekken.
10. En bok
Jeg foretrekker å ha vindusplassen dersom det er mulig når jeg er ombord på et fly. Jeg liker å kunne se verden der nede suse forbi, og ser ofte for meg hvordan livet er der vi passerer over (og ikke minst, gjette meg til hvor det faktisk er vi er over). Men selvfølgelig, dette kan bli litt kjedelig (eller det er mørkt utenfor. Eller du må trekke for vinduet for og ikke blinde folk med sola, eller folk vil sove). Dette er tidspunktet for en god bok! Jeg liker også å ha med meg en bok på flyplassen, for jeg hater å stresse. Jeg vil mye heller ha tid til en kopp kaffe eller et glass med vin, mens jeg leser i boka mi eller ser på folk, enn å stresse.
11. Et blad
Av og til er jeg for trøtt til å kunne fokusere ordentlig på ei bok, eller jeg trenger en lett distraksjon, eller jeg har veldig lite med tid tilgjengelig. Derfor er jeg også veldig glad i å ha med meg et blad i håndbagasjen. Perfekt å slappe av med, tar ikke opp for mye plass, og ettersom jeg sjeldent kjøper blader til vanlig føles det som en liten reiseluksus når jeg kjøper meg et nytt blad før reisen. Jeg er personlig glad i reise-, trenings- eller moteblader, men alt du måtte være interessert i duger.
12. Leppepomade
Rett etter flyet er vel oppe i lufta begynner jeg alltid å føle at huden min blir skikkelig tørr. Og munnen (derav nummer 6). Jeg sørger derfor alltid for å ta med meg leppepomade på flyet, slik at jeg kan unngå tørre og såre lepper. Jeg har til og med hatt med meg ansiktskrem på de ekstra lange flyturene for å føle meg litt mer fresh (og litt mindre rosin).
13. Kredittkort
Her hjemme bruker jeg aldri kredittkort. Jeg liker å ha god oversikt over hvor mye penger jeg har brukt, og hvor mye jeg har igjen. Mens jeg er ute på reisefot derimot sørger jeg for å ta med meg kredittkortet. Jeg tar gjerne ut litt lokal valuta mens jeg venter på bagasjen min ved ankomst. Å ha pengene foran meg i hånden gjør det mer visuelt hvor mye penger jeg har igjen, og hvor mye jeg har brukt. I tillegg elsker jeg å se på de ulike sedlene som er rundt om i verden, og jeg samler på de. (Pokker ta euro!) Kredittkortet jeg bruker gir meg noen ekstra reisepoeng mens jeg er ute på reisefot, i tillegg til at det gir meg en bedre sikkerhet dersom kortet mitt skulle bli dobbeltbelastet, eller noen forsøker å lure meg. Når du betaler med kredittkort er det bankens penger du betaler med, og ikke dine egne rett ut fra kontoen. Selv om det er mye styr å ordne opp i skulle du først havne i ei knipe med noen som har feilbelastet deg foretrekkker jeg definitivt og heller vite at jeg har pengene mine trygt på kontoen.
14. Tyggegummi
Både for å nøytralisere trykket i kabinen, spesielt ved landing og take off, men også for å føle meg litt renere i munnen. Ute på flytur kan du ikke akkurat pusse tennene (hvertfall ikke i setet, haha), men med en tyggis føler jeg meg alltid litt freshere.
15. Snacks
Jeg er definitivt en snacker! Derfor sørger jeg alltid for å ha med meg noe i sekken som jeg kan tygge på. Dette er også praktisk ettersom jeg har cøliaki, og utvalget av glutenfritt på reise er ikke alltid det største, om i det hele tatt eksisterende.
16. Hengelås og nøkkel
Skal du bo på hostell på destinasjonen din er sjansene store for at du får et skap eller en skuff du kan oppbevare tingene dine i. Da er en hengelås det du trenger (og utrolig kjedelig å måtte bruke penger på, dersom du glemte å ta med deg en). De kan også komme til nytte i andre situasjoner, så jeg har bare alltid en pakkt med meg (de er jo så små, så hvorfor ikke?)
17. Lommelykt
En liten lommelykt tar ikke opp store plassen, og la oss bare innrømme det, du vet aldri når du kan få bruk for en lommelykt.
18. Notatbok og penn
Ta notater underveis på turen, lag opp en tidsplan for morgendagen, skriv ned smarte idéer som popper opp i hodet ditt mens du er på farten, lag «to do»-lister eller «ting jeg må se»-lister for destinasjonen, eller lag små drodlerier eller lim inn billetter når hjernen din er grøt, og du har sett deg gjennom de filmene du ville se ombord.
Hva har du alltid med deg i håndbagasjen?
Har du glemt igjen noe viktig som skulle ha vært i håndbagasjen din?
4 Comments
Veldig greit å ha en liste over dette. Jeg har noe liknenede når vi er på bilferie. Huske på ditt, huske på datt. Supert satt opp 🙂
Takk for det, Mette. 🙂 Alltid «redd» for å glemme noe essensielt før en tur – enkelte ting er litt mer krise enn andre, selvsagt, men kjekt å ha med alt om en har plass. 🙂
Sikke en brugbar liste, Desiree. Jeg har ikke særligt meget i min håndbagage og synd for dig at du lider af migræne. Det er jeg ked af at læse. Det skulle være meget smertefyldt.
Men ja, ud over penge, pas, kreditorkort og print af billetten. For jeg har da oplevet at jeg skulle bruge den i papirform har jeg disse ting med.
Kamera, IPhone og oplader, læbepomade, kuglepen, en bog, lidt snack, høretelefoner og en nakkepude (hvis det er lange flyvninger)
Takk for det! 🙂 Ja, jeg leste faktisk senest i går om ei som hadde reist på 47 flyvninger innen kort tid, og plutselig ble bedt om å ha billetten i papirutgave. Det hadde hun ikke, så hun måtte forsøke å få den printet ut på flyplassen, og innen hun hadde den var boarding completed, og hun kom ikke med flyet. Så av og til er det bra å være føre var, altså. D: (Nå har ikke det skjedd med meg, heldigvis).
Og, migrene på fly med underholdningsskjermen 15 cm fra ansiktet anbefales ikke! 😉