Fez i Marokko – en avslappende medina, deilig thai-mat (du vet, dersom du vil ha noe annet enn de daglige taginene), og et garveri med distinktiv lukt. Sørg for å få med deg Fez på ditt neste eventyr i Marokko!
For mange hundre år siden var Fez en av de viktigste byene i Marokko. I en periode var det til og med Marokkos hovedstad (dog hvilken by som var hovedstad stadig forandret seg), frem til i 1912, da Rabat ble valgt til ny hovedstad av franskmennene. I dag er Fez fremdeles Marokkos nest største by ift. Innbyggere, med mer enn 1,4 millioner innbyggere. Det er en viktig handelsby, og garveriene der skinnprodukter produseres er noen av byens mest berømte severdigheter.
Vi ankom Fez rett før solnedgang, etter drøye åtte timer skvist sammen i en “grand taxi”, tilsvarende en liten maxitaxi i Norge. I tillett til sjåføren, Thomas og meg selv var det 5 andre i bilen, som var fullpakket. Sjåføren var ikke spesielt gira på å stoppe, annet enn på de nøye planlagte stoppestedene, alle spisesteder der han “tilfeldigvis” kjente eieren.
På et tidspunkt spurte en av medpassasjererene om vi kunne ha dopause ved neste mulighet. Sjåføren sukket høyt, før han trampet bremsen i bånn idet vi rundet neste sving, og parkerte langs siden av veien. “Her er do!” sa han, og pekte i retning noen trær som stod langs veien. OK.
Alle sju ombord hadde betalt sjåføren ekstra, slik at han skulle kjøre oss til våre respektive hosteller eller riader. Da vi ankom første stopp i Fez viste det seg derimot raskt at sjåføren hadde andre planer. Sjåføren stoppet bilen, sa at vi alle måtte gå ut, og gikk selv ut for å ta ut bagasjen våres. Et kjapt blikk på kartet viste oss at vi var langt unna, ca på andre siden av hele byen, fra der vi skulle sove. På dette tidspunktet var det et nederlandsk par, Thomas og jeg igjen i bilen. Vi allierte oss raskt, og nektet å forlate bilen. “Vi betalte deg ekstra – kjør oss til der vi bor!”
Sjåføren nektet fremdeles å kjøre oss noe lenger, og stod trassig på utsiden av taxi, en scene som raskt tiltrakk seg nysgjerrige skuelystne på utsiden. Hadde vi vært mindre slitne fra den lange kjøreturen, eller ikke allerede drittlei av å betale folk bare for å ha de til å skulle lure fra oss enda mer penger, så hadde vi sikkert bare tatt tingene våre og gått. På dette tidspunktet var derimot Thomas urokkelig. Han ringte opp vedkommende vi hadde booket turen gjennom, og etter mye høylytt roping og kjefting på marokkansk satt sjåføren seg inn igjen i bilen, og kjørte oss dit vi skulle.
(Moralen i historien: Stå på krava! Du har tross alt allerede betalt for det du krever. Og alltid, ALLTID avtal pris før du setter deg inn i en taxi i Marokko. Jeg ville også aldri gjort dette dersom jeg hadde sittet alene i bilen – å ha med seg et reisefølge på rundt to meter, som i tillegg er mann, har definitivt sine fordeler!)
Utslitte, men glade for og endelig forlate bilen, fant vi oss et raskt måltid fra en snackbar nær riaden vår, før vi veltet inn i sengen på Riad El Bacha.
Fez Medina
Riaden vår lå rett ved medinaen i Fez, og hadde en takterrasse der vi fikk servert frokost. Herfra kunne vi se flerfoldige moskéer, noe av byen – og en fantastisk mengde med parabolantenner. Medinaen i Fez er gammel, etablert helt tilbake på 800-tallet, og den er oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Medinaen er travel, fylt med en rekke ulike butikker, moskéer og gatemarkeder, men sammenlignet med medinaen i Marrakech er den definitivt en mer avslappet. Du legger antageligvis raskt merke til fraværet av biler i medinaen i Fez. Dette er grunnet at medinaen er den største i hele verden der biler ikke er tillatt. Du kan dog ikke forvente å kunne rusle rundt uten å følge med rundt deg – folk frakter nemlig varer, mat og annet på esler (i et forrykende tempo) rundt omkring i medinaen.
En annen ting du raskt legger merke til mens du snor deg rundt i labyrinten medinaen utgjør, er all den vakre gatekunsten og de tradisjonelle marokkanske flisene. Disse finner du på vegger, fontener, i trapper, i grunnen over alt, og skulle du ha lyst til å ta med deg ei flis eller flere hjem er det definitivt mulig. Fliser kan kjøpes omtrent over alt i medinaen (og jeg hadde veldig lyst til å kjøpe noen selv – kanskje neste gang?)
Chaouwara-farveriet i Fez
Den dag i dag er det tre ulike farverier, eller garverier, som aktivt holder på i Fez. Chaouwara er det mest ikoniske. Alle tre bruker naturlige, gammeldagse teknikker for å fremstille noen av de beste skinnproduktene i verden. Teknikkene involverer skinn, naturlige farger og dueekskrementer(!), noe som tilsammen gir en relativt sterk lukt ikke bare på selve farveriet, men også utover nabolaget. Det er med andre ord ikke for vanskelig å finne frem – bare følg lukten!
For å få se farveriene må du besøke en av de mange skinnbutikkene som strategisk ligger rundt farveriet, ettersom alle har utsikt mot farveriet. Her blir du tatt vel imot av betjeningen, som både tilbyr en fin utstikt og mynteblader du kan holde foran nesen for at lukten skal døyves. De forteller deg også mer enn gjerne om prosessen som ligger bak de ulike typer skinn, og forskjellen på de ulike typene. Forvent å betale en liten slant som takk for omvisningen, eller kjøp gjerne et produkt eller fler i gjengjeld.
Å komme seg til og fra Fez
Som nevnt er det ingen biler på innsiden av medinaen i Fez. Utenfor derimot finner man en rekke taxier, og en togstasjon med jevnlige avganger både til Meknés, Casablanca og Tangier, eller den andre veien til Oujda. En rekke bussen er også tilgjengelige, og fra både Fez, Meknés og Tangier kan du lett arrangere en dagstur til Chefchaouen, den blå byen i fjellene.
Mat og drikke
Etter å ha spist nesten utelukkende brød (Thomas), glutenfritt knekkebrød fra ryggsekken og tagine de siste fire dagene var bare tanken på nok en tagine eller knekkebrød for mye av det gode. Thomas så på meg med hodet på skakke, løftet øyebrynene og spurte “Hva ville du si om jeg foreslo … thai-mat?” Jeg lo! Jeg føler meg alltid litt teit når jeg reiser et sted, og så går for å spise mat fra en helt annen del av verden. På dette tidspunktet må jeg dog innrømme at bare tanken på krydret thai-mat gav meg vann i munnen.
Kort tid etterpå befant vi oss på Maison Moin Anan, en thai-restaurant som lå i Fez Jedid, eller “nybyen” om du vil (hvorav medinaen er gamlebyen). Vi var utrolig heldige, og fikk kapret det siste bordet. Ord kan ikke engang beskrive hvor god maten på Maison Moi Anan var! Vi endte opp med å dele to ulike retter, mye ris og to glass rødvin hver (det er ikke så ofte en får tak i vin i Marokko, selv ikke på restauranter, ettersom dette er et muslimsk land).
Et steinkast lenger opp i veien ramlet vi over Le Tarbouche, en café, der vi kjøpte fantastisk god iskaffe. Definitivt verdt turen skulle du være en kaffe-elsker som oss – for god kaffe er ingen selvfølgelighet i et te-elskende land som Marokko.
Vi fikk selvsagt også tid til litt lokal mat mens vi besøkte Fez. Tagine, oliven, ferskpresset appelsinjuice, flere liter med søt mint-te (utrolig god!) og appelsin med kanel – nam!
På vår siste morgen i Fez møtte vi ei lokal jente hvis navn jeg dessverre ikke lenger husker. Hun er både student og driver sitt eget firma. Vi kom i kontakt gjennom Instagram, og jeg forelsket meg sporenstrekt i tote-bagene hun produserer gjennom bedriften sin, Clapback Nation. Vi spiste litt frokost og drakk kaffe, og snakket om reise, om å starte for seg selv, studier osv. Jeg elsker å møte andre reiseglade, og det var definitivt interessant å høre om hennes opplevelser som en muslimsk kvinne som liker å reise alene.
Fez er definitivt en fantastisk, magisk by, fylt med spennende arkitektur, kultur, mat og tradisjoner. Helt klart verdt alle timene i maxitaxien!
6 Comments
Utrolig spennende sted! Skikkelig eksotisk med farveriene og gater fulle av eseltransport. 😀 Har svært lyst til å dra tilbake til Marokko for å handle maaasse. Trivelig riad og takterrasse!
Kjipt med den taxisjåføren, men bra dere fikk det dere hadde krav på. Fryktelig irriterende når man har avtalt (og ikke minst betalt) noe, og motparten ikke gjør som de skal!
Ja, Fez er en skikkelig kul by, og jeg skulle gjerne hatt lenger tid der. 🙂 Marokko reiser jeg mer enn gjerne tilbake til!
Irriterende når du føler at folk forsøker å gjøre hva som helst for å tyne mer penger ut av deg, men nå skal det jo sies at han vi hadde booket turen gjennom på riaden vår fikk ordnet opp. Så vi endte opp både veldig fornøyde og på rett plass! 😀
Den lukten fra farveriene høres temmelig intens ut, men de er flotte fotomotiver, da! Litt av en seanse dere hadde med drosjesjåføren, godt at dere fikk det dere hadde betalt for til slutt.
Tror det er veldig individuelt hvor ille man synes den er. Jeg trodde den skulle være veldig intenst, men ville klart meg uten bladene, mens andre jeg så hadde (bokstavelig talt) trykket bladene opp i nesa, og gikk rundt med grønne stilker som stakk ut(!) 😀 Definitivt verdt et besøk uansett, da. 🙂
Sikke en skøn by, den må besøges næste gang jeg er i Marokko 🙂 Dejligt inspirerende indlæg med masser af lækre billeder.
Uhh de taxachauffører hvorfor skal de altid snyde, ikke overholde hvad de lover og man skal skændes med dem. Jeg tror faktisk at de er de eneste jeg fastholder mine rettigheder overfor når jeg rejser og som kan gøre mig virkelig gal.
Fez garveri er nok der mest fotograferet i Marokko og dejligt at stanken ikke er på billederne. Sikke nogle arbejdsforhold de arbejder under. Det er helt ubeskriveligt. De kan ikke blive gamle i det fag.
Den riad i havde valgt ser meget lækkert og charmerende ud. Jeg forstår godt, at i blev trætte af Tagine og havde lyst til thaimad, det ser også lækkert ud.
/Annette
Ja, Fez likte jeg skikkelig godt, og kunne gjerne tenke meg å reise tilbake til! 🙂
Jeg har ikke noe i mot å betale litt ekstra for ting når jeg er ute og reiser, jeg skjønner at enkelte steder opererer med «spesielle» priser for turister, men det ar de ikke skal holde hva de lover, det gjør meg gal også. Jeg liker å kunne slappe av på ferie, og snakke med spennende mennesker og ha det fint – ikke sitte og bekymre meg for om de kjører dit de sa, eller om de plutselig skal ha mye mer penger enn jeg har gitt de. Ugh. Heldigvis er jo langt fra alle sånn, men man merker det definitivt skjer oftere på enkelte destinasjoner enn andre.
Vi så en dame som hadde tatt alle myntebladene på garveriet og stappet de så langt opp i nesen at bare stilkene stakk ut. Thomas hadde sååå lyst til å ta bilde, men turde ikke. Så noen synes definitivt lukten var verre enn andre. 😉
Håper du får besøkt Fez om ikke for lenge, det er virkelig en herlig by! Takk for koselig kommentar!