Canvas Hotel Telemark er for deg som ønsker deg en aktiv, kortreist ferie med stisykling, men også for deg som vil senke skuldrene, drikke et glass bobler og varme deg i saunaen. I denne oasen dypt inne i Telemarks skoger får du komme tett på naturen, og koble helt av.
Det er fredag formiddag, og vi sitter i bilen på vei til Canvas Telemark. Jeg kjenner sommerfuglene i magen. Hva vil møte oss? Campen har jeg lest at ligger midt i skogen, 7 km fra nærmeste bosetning. Vi tar av hovedveien, og begir oss inn på skogsvei. Endelig – der bak en sving ser jeg andre biler – og vi er fremme.
Ankomst Canvas Hotel Telemark
Vi parkerer bilen mellom de andre bilene, og løfter ryggsekkene ut av bagasjerommet. Jeg smiler til et par som står og laster sykler av fra bilen sin, og de smiler tilbake, mens de balanserer sykkelen mellom seg.
Noen få meter lenger ned i veien møter vi Thomas fra Canvas Hotel. Han tar oss i mot med et stort smil, og overtar ryggsekkene våres, som han plasserer i en jeep sammen med de andres bagasje. Så peker han mot høyre, og sier at han håper vi er klare for en liten rusletur. Vi nikker, kroppen kjennes rimelig stiv ut etter timene i bilen, og sola stråler fra nesten skyfri himmel.
“Så fint”, sier Thomas, og forklarer oss at vi har en drøy halvtimes gåtur frem til camp. “Idéen er liksom at man skal legge fra seg hverdagens mas og kjas på parkeringsplassen, og få god tid til å komme litt i kontakt med naturen før man sjekker inn”, forklarer han, før han snur seg strålende til paret med syklene som er kommet bort for å gi han bagasjen sin.
“Idéen er liksom at man skal legge fra seg hverdagens mas og tjas på parkeringsplassen, og få god tid til å komme litt i kontakt med naturen før man sjekker inn”
Thomas, Canvas Telemark
På ville veier i Telemarks skoger
Kort tid etter vi forlater parkeringsplassen befinner vi oss godt inne i skogen, og de eneste lydene vi hører er fuglekvitter, og lyden av rennende vann. Jeg kjenner allerede hverdagens bekymringer forsvinne fra tankene, setter det ene beinet foran det andre, forserer et litt bløtt område på stien. Etter noen minutter kommer paret med syklene syklende forbi. De hilser blidt, før de forsvinner rundt en sving. Så er det bare oss og naturen igjen.
Vi har fremdeles litt niste igjen fra kjøreturen, og bestemmer oss for å ta en liten matbit mens vi er der midt i skogen. Vi tygger brød mens vi har solbriller på nesa. Skogens ro og idyll har allerede senket begges skuldre.
En kort rusletur senere dukker det opp ei hengebru vi må krysse. Vi har fått beskjed om å følge veien basert på små varder av stein, krysse hengebrua, og så ta til venstre når vi kommer til et skilt. Veianvisningene er akkurat så “utydelige” at du må følge med hvor du går, men allikevel så tydelige at det ikke er tvil om hvor vi skal gå. Vi møter en enslig mann med fiskestang over skulderen, han hilser blidt, og sier at nå er vi ikke langt unna.
Rundt en “sving”, og ned en liten skråning, og plutselig ser vi Canvas Hotel Telemark åpenbare seg der fremme. Beliggenheten er svært idyllisk, langs bredden av en innsjø, med trær rundt.
Jeg ser yurtene vi skal bo i, og at det ryker fra pipa på flere av de allerede. Vi setter opp farta, og ankommer camp omtrent én time etter avgang fra parkeringsplassen (utrolig hvor lang tid ting kan ta når alt skal fotograferes og filmes og dokumenteres, si).
Fremme i campen på Canvas Telemark
Thomas tar oss igjen imot med et stort smil i campen, og gir oss en rask omvisning i camp. Vi får forklaring av hvordan man kan dusje (man fyller en vannkanne som henges opp bak et forheng), hvor man spiser (et felles hus med langbord, og med kjøkken kombinert der man kan bestille drikkevarer), flere fine steder vi kan sitte for å slappe av, de to saunaene og badekarene en kan nyte på bryggekanten. Så viser han oss hvilken yurt vi skal sove i, før han lar oss utforske på egenhånd.
Den første gruppa med sykkelentusiaster fyker avgårde på sykkeltur i det vi er ferdige, mens vi blir igjen i campen, tar en titt på yurten vår og får oss en kald øl. Vi snakker litt med noen av de ansatte på Canvas Telemark, hilser på gutta på kjøkkenet og sier hei til noen av de øvrige gjestene.
Folk er blide og avslappa. En vennegjeng fra sørlandet drikker bobler iført badekåper. Den. lille gåturen fra parkeringsplassen, i kombinasjon med solskinn og bobler, setter en god stemning så snart en har nådd Canvas Telemark.
Overnatting i en luksusyurt
Yurten vår, som er bygget som nomadene i Mongolia bygger de, er romslige. I midten står to Hästen-senger, med myke madrasser og god dyne. Rett ved senga står en liten vedovn – deilig både på kalde kvelder og morgener, eller etter en lang tur eller en dukkert i vannet. Eget toalett er det også i yurten, av typen biologisk nedbrytbar, i et eget avlukke.
Min absolutte favorittdel av yurten er helt klart de to dørene som kan åpnes opp, og som gir deg utsikt utover vannet rett utenfor. Her kan du komme nært på naturen selv fra senga! Som et ekstra påskudd for å nyte naturen fra senga litt ekstra serveres ferskbrygget kaffe til yurten om morgenen. Velvære!
En helhetlig opplevelse på Canvas Telemark
Vi skjønner fort at dette stedet er mer enn bare et sted man drar for å sove. Campen er gjennomført, og i tillegg er de fleste her over gjennomsnittet interessert i stisykling. Selv har vi kun forsøkt oss på el-sykkel én gang tidligere, da på asfaltert vei opp til Grefsenkollen.
De fleste gjestene har med seg egne sykler, både med og uten el, men heldigvis finnes det også sykler til utleie for de som (slik som oss) vil forsøke seg på stisykling for første gang.
En sosial opplevelse
Måltidene hos Canvas Hotel inntas i fellesskap. To langbord lar oss sitte sammen, men med trygg avstand, og praten kommer kjapt i gang rundt bordet.
Middagen presenteres før den serveres, en lekker treretters, der du selv velger drikkevarer (campen har nemlig også en bar). Frokost og lunsj inntas også felles, noe som bidrar til ekstra hygge i løpet av helgen. Her er det lett å komme i snakk med folk!
Miljøet i fokus
At man skal tett på naturen understrekes også ved utformingen av campen. Vannet som serveres er faktisk tappet fra innsjøen like utenfor, før det er blitt filtrert slik at det trygt kan drikkes.
På kjøkkenet lages maten over ei vedfyrt ovn, og vi ser flere solcellepaneler plassert omkring. Her er det ikke innlagt hverken vann eller elektrisitet, og man har derfor planlagt både menyer og opplegg ellers i campen med dette i tankene. Miljøvennlig og naturlig!
Canvas Telemark – et mekka for stisykling
“Canvas er stisykkel” står det på hjemmesiden til Canvas Telemark. Og det blir fort åpenbart at de fleste rundt middagsbordet har langt mer erfaring med stisykling enn oss (les: ingen). Heldigvis kan man både leie sykler hos Canvas Telemark, og lære det helt grunnleggende.
Jan Fasting, som er en av grunnleggerne av Canvas Telemark tar ansvaret for oss som vil på “nybegynner”-turen. I det “proffene” legger ut på tur legger jeg merke til at de har fått selskap av Dag Otto Lauritzen(!), som har tatt seg en dagstur innom. Her er det så absolutt plass til alle, uansett nivå.
Jan går gjennom det grunnleggende, både i forhold til syklene vi skal bruke, og litt teknikk. Det går pent og pyntelig for seg, og Jan er aldri langt unna, slik at vi både kan spørre om det er noe vi lurer på, få mer teknikkforklaring underveis, og slipper å sykle oss vill. Det er ganske bløtt i terrenget mens vi sykler, og jeg vingler med frem.
Kun få minutter merker jeg at både teknikken og huet virker bedre, de små plankene vi syklet over, som i begynnelsen kjentes usannsynlig smale, går som en lek. Jeg havner riktignok under sykkelen uti et kratt med lyng én gang, og teller 21 blåmerker senere, men stisykling viser seg å være overraskende morsomt. Ikke rekker man å tenke på noe som helst annet heller – her har man mer enn nok med å holde beina i gang.
Stisykling er virkelig gøy, og vanskelig (ikke la deg lure av de som får det til å se lett ut), og opplevelsen gir oss begge absolutt mersmak.
Aktiv ferie
Stisykling er ikke det eneste du kan foreta deg på Canvas Telemark. Her kan du også forsøke deg på SUP (stand-up padling), padle i kajakk, gå fottur i den vakre naturen rundt camp, eller slappe av i en av de to badstuene.
Det felles oppholdsrommet nær der måltidene inntas er utstyrt med lesestoff. En stor peis står i midten, og spredte sittegrupper innbyr til å slå seg ned. I tillegg, når det ikke er restriksjoner, holdes det yogatimer her. Det er med andre ord åpent for å være så aktiv eller så avslappa som du selv ønsker.
Tid for velvære og lave skuldre
Som sagt, så gjort. Etter vi har krysset dype vanndammer og cruiset over glatte svaberg på stisykkel er det deilig å komme tilbake til camp. Vi tar en tur i en av de oppvarma badstuene som står og venter på oss, og flere benytter sjansen til å ta en dukkert i vannet utenfor.
Senere fyller vi de kule badekarene som står langs brygga. Dampen stiger opp fra karene, og vi har fylt opp med så varmt vann at det nesten er for mye av det gode. Vel plassert i hvert vårt kar blir vi sittende å se utover vannet. En fugl svever sakte over overflaten, og det hele er svært så meditativt.
Canvas Telemark er virkelig en naturnær, sosial og helhetlig opplevelse! Her får de sporty rast fra seg mens de som vil slappe av får roa hvilepulsen – alt i naturskjønne omgivelser. Bemerk at campen retter seg primært mot voksne, men også eldre tenåringer er velkomne. Her vil nok både familien, par, vennegjenger og soloreisende kunne få en opplevelse for livet.
Om denne posten
Denne posten er skrevet etter et sponset opphold hos Canvas Hotel Telemark, men uten noen føringer for hva jeg skulle oppleve eller skrive om. Alt jeg har skrevet om er ting jeg selv har forsøkt, og min egne ærlige anmeldelse av de.
Leave a reply