Baskerland er en del av Spania som er fylt med en rekke kulinariske og kulturelle opplevelser. God mat og velkjente restauranter, endeløse muligheter for pintxos og enda flere vingårder, frodig grønn natur og spennende storbyer – Baskerland har noe for enhver.
I dette området, som også kalles Euskadi, finner du ikke mindre enn 24(!) restauranter med Michelinstjerner – høyest tetthet i Europa. Dersom ikke det alene overbeviser deg om at regionen bør besøkes, kan jeg også avsløre at de har en av de beste og mest kjente vinområdene i verden også: Rioja, flere velrennomerte museer og flere flotte storbyer.
Baskerland er et paradis for enhver som er glad i vin, mat og kultur – noe vi virkelig fikk fråtse i på vår femdagers rundtur.
I denne posten vil jeg dele noen av mine beste tips til ting å se og gjøre i Baskerland, både fra det kulturelle og kulinariske ståsted.
Det kulturelle Baskerland
Baskerland har noen fantastiske (og verdenskjente) museer – men regionen er også litt av et museum i seg selv.
Historiske oppdagelser langs Flysch-ruta
Med beliggenhet nord i Spania er Euskadi en grønn oase, med frodig landskap og barsk natur. Vi begynner eventyret vårt i Zumaia, der vi skal besøke Flysch-ruta. Dette fantastiske området har fått geologer fra hele verden til å valfarte dit – her finner du nemlig tektoniske plater som står vertikalt, til forskjell fra de vanlige horisontale. Noen av lagene med informasjon funnet nettopp her dateres helt tilbake til dinosaurenes tid.
Fun fact: Deler av TV-serien Game of Thrones er spilt inn her.
Utforsk gamlebyene i Baskerlands byer
Å ta seg tiden til å rusle nedover gata i de større byene i Baskerland er i seg selv et eventyr.
Trange gater med brostein, vakre hus og gatekunst både her og det gjør at den som har øye for detaljer ikke behøver kjede seg.
Bak murene til Laguardia
Middelalderbyen Laguardia , som ligger bak ei mur, er omtrent som et museum i seg selv – bak murene, blant vingårder og endeløse vinranker – og fullstendig bilfritt på innsiden. Under Laguardia er det nemlig så utgravd med underjordiske tunneler, så ingen biler eller tyngre kjøretøy har lov å ferdes her, rett og slett fordi man er redd for at bakken skal gi etter.
Dette har dog ikke stoppet eierne fra mindre enn 3 vinprodusenter til å produsere vin innenfor murene, fremdeles den dag i dag.
Chillida Leku-museet
En rask kjøretur utenfor San Sebastian finner du Chillida Leku-museet.
Museet, som både består av en utendørs skulpturpark og det mest fantastiske, tradisjonelle baskerhuset (seriøst, huset er et kunstverk i seg selv!) som er gjort om til et utstillingslokale, er dedikert til den baskiske kunstneren Eduardo Chillida. Eduardo ønsket å lage skulpturer, for å deretter la skulpturene få “hvile” i en park – fordi han mente at skulpturene var stressa etter prosessen med å bli til.
Jeg synes museet er et helt fantastisk sted for hans skulpturer! Chillida Leku er et flott sted, fylt med massevis av god kunst. For meg var dette museet et av høydepunktene med rundturen i Baskerland. Et must!
Chillida Leku ble åpnet i 2000, og gjenåpnet igjen etter renovasjoner i 2019.
Fra venstre: Lena fra Travelletters, Camilla fra Urbania Magasin, Karen fra Spanias turistkontor Norge, Lena fra Tenk Tanken og Mette fra Reiselykke.
Fun fact: Skuplturer av Eduardo Chillada kan ses både i Sverige (Lund) og Finland. Nå vet hvertfall jeg hvor jeg vil ta en tur!
Guggenheim-museet i Bilbao
Guggenheim-museet i Bilbao ble åpnet i 1997. En del av museet består av en permanent utstilling, bestående av kunstverk museet selv eier, mens resten av museet er viet ulike utstillinger som varer i tidsbestemte perioder.
Det er mye spennende å se her, og noen utrolige skulpturer kan også ses utenfor – som Puppy, og den litt mindre søte Maman (en nesten 9 meter høy edderkopp).
Fun fact: Designeren bak Guggenheim i Bilbao, Frank Gehry, har også designet det kjente luksushotellet Marques de Riscal, samt en rekke andre kjente bygninger, som Dansehuset i Praha.
Det kulinariske baskerland
Vinsmaking i Rioja Alavesa
Ethvert besøk i Baskerland fortjener å inkludere en vinsmaking (eller ti). På vår rundreise besøkte vi Rioja Alavesa, den minste av tre underregioner som produserer vin i nord-Spania. Vi var så heldige at vi fikk være med på ikke mindre enn tre vinsmakinger – og de var tre nokså ulike opplevelser.
Dagens startet tidlig, med en liten busstur gjennom det frodige landskapet. Opprinnelig hadde ikke Rioja noen slott, slik som en ser når en besøker vinområder i for eksempel Frankrike. Nei, i Rioja bodde alle i byen rett ved vinrankene. I generasjoner har vin vært hovedfokus i dette området, og den viktigste næringen for befolkningens arbeid og innkomst.
Vi passerer den lille byen Samaniego. Her bor alle byens innbyggere på den ene siden av veien, mens den andre siden av veien består av små vinprodusenter, forteller vår guide Ana oss. Vinprodusentenes hus ser små ut – men mesteparten av det som foregår skjer under bakken, og synes derfor ikke.
En annerledes vinsmaking med færre sanser i bruk
Dagens første stopp er Javier San Pedro winery, som har mottoet “Think less – feel more!” Det høres ut som en god idé, tenker jeg, idet jeg mottar et glass rødvin og en liten rett med kaviar klokken 10 om morgenen.
Vi får være med på en annerledes type vinsmaking her, som står i stil med deres motto. Hver av oss får et glass med vin. Glasset er kølsvart, og fullstendig umulig å se noe som helst inni. Er denne vinen rød eller hvit? Neste glass vi mottar har et plastlokk over seg, enten blått eller rødt, og et sugerør. Å drikke vin med sugerør høres kanskje ut som en artig idé, men faktum er at du mister en hel dimensjon av vinopplevelsen.
Omvisningen ender med en faktisk vinsmaking, der vi får bruke alle sanser, og sannheten om vinene vi har prøvd tidligere på dagen avsløres. Jeg skal ikke avsløre her hva vi fikk – det må du nesten reise dit selv for å prøve. Men jeg kan avsløre at det hele definitivt hadde med sansene, eller mangelen på de, å gjøre. Igjen: think less, feel more!
Neste stopp er Mayor de Miguel, og dette stedet ligger midt inne i byen Laguardia, byen som ligger bak murer.
Alt du finner på denne vingården er blitt transportert hit manuelt, ettersom det ikke er lov med biler i Laguardia. Ganske så imponerende!
Her får vi lov til å prøve flere ulike viner rett fra vintønnene (selvbetjening), før vi setter oss til bords og serveres en stor og nydelig lunsj – en veldig god idé på dager fulle av vinsmaking.
Vårt tredje og siste vinstopp for dagen er El Fabulista. Denne vinkjelleren ligger 7 meter under bakken, og ligger faktisk under et palass fra 1600-tallet.
Her gis vi ordentlige og detaljerte beskrivelser i hvordan vi skal smake vin:
- Hold glasset i stetten eller i toppen for å unngå at du varmer opp vinen.
- Lukt på korken når du åpner flasken, for å forsikre deg om at det ikke er noen rar lukt.
- En liten feil merkes kanskje ikke på korken. Sørg derfor for å lukte på vinen før du roterer den i glasset, slik at ingen ulukt kan skjule seg.
- Nå sjekker vi fargen. Hold glasset over en hvit bakgrunn, og se på kanten av vinen.
- Lukt på vinen igjen, og se om du merker noen forskjell.
- Den første slurken: Beveg vinen litt rundt inne i munnen din, slik at den blir litt temperert, slik at du klargjør munnen.
- Retrogusto, eller retronasal, er når du tar inn luft gjennom munnen (mens du har vin i munnen) og lager bobler. Pass på: kommer boblene bak i halsen vil du hoste!
- Flytt så vinen rundt i munnen med oksygenet, og drikk.
Topa! (Baskisk for “skål”)
Sider + Pintxos
En av de aller beste tingene med Baskerland, spør du meg, er maten: pintxos, gode restauranter, og selvfølgelig også vinen og den spanske sideren. Faktisk likte jeg dette så godt at det fikk sin egen bloggpost.
Klikk her for å lese bloggposten min TXAKOLI, SPANSK SIDER OG NOEN PINTXOS, TAKK!
Lær mens du spiser – delta på et matlagingskurs
Selv om Baskerland ikke akkurat har noen mangel på gode restauranter, pintxos-barer eller annet, kan det hende du vil lage mat selv, eller ønsker å få med deg noen oppskrifter på tradisjonelle baskiske retter. Dette lar seg gjøre, og det finnes en rekke kokkekurs rundt om i Baskerland. Selv deltok jeg på en hos _keikook i Vitoria-Gasteiz. En morsom og sosial opplevelse for de av oss som liker å lage mat (eller bare å spise den).
Salinas de Añana – saltsletta
Som nevnt er Baskerland kjent for å ha noe av det beste innen vin og mat – og også noe av det beste saltet i verden.
Vi besøker Valle Salado, ei saltslette, hvor saltproduksjon har vært drevet de siste 7000(!) årene. Dette er ikke bare et sted du finner salt – det er noe av det beste i verden (blant annet fikk vi se at noen av Baskerlands 29 Michelinstjerne-restauranter har sitt eget basseng her).
Ordet “salt” betyr egentlig “hvitt gull”, og ordet “salary”, altså lønn kommer fra ordet “sal” – salt. Saltsletta var opprinnelig det viktigste området for den nærmeste byen – her bodde opptil 150 personer, og alle bodde i byen. I dag er det derimot kun 7 personer igjen som jobber på saltsletta.
Saltet her er sju ganger saltere enn vannet i havet, noe som betyr at nesten ingen ting kan leve her. Dog er det ett unntak: den knallrosa, bittelille artemiareka. Denne lille krabaten har fått fargen sin nettopp av saltet i vannet den lever i.
Fun fact: Visste du at flamingoer er sjokkrosa fordi de spider nettopp disse artemiarekene? (Heldigvis for rekene vi så kunne vi ikke se noen flamingoer i nærheten).
Baskerland er kanskje ikke det mest kjente eller besøkte turistområdet i Spania, men det har helt klart en rekke ting å tilby for de som tar turen. Jeg drømmer allerede om å reise tilbake, for å utforske San Sebastian og Bilbao enda mer, og ikke minst reise tilbake til Rioja for flere vinsmakinger.
Har du vært i Baskerland enda, eller er det på ønskelisten din?
OM DENNE POSTEN
Denne posten er skrevet etter en sponset pressetur med Visit Euskadi, men uten noen føringer for hva jeg skulle skrive i etterkant. Alt jeg har skrevet er basert på egne erfaringer, og er mine egne tanker og meninger om reisen.
Leave a reply