Sidi Bou Said er en utrolig koselig by, omtrent 20 km fra Tunisias hovedstad Tunis. Byen er ofte å se i sosiale medier, med sine vakre, hvite hus med blå detaljer. Byen ble kjent som en kunstnerby alt på 1700-tallet, og her har mang en kunstner bodd, jobbet og drømt, inspirert av byen og dens sjel.
Fremdeles finnes en rekke kunstnersjeler i byen, og rundt om i byen kan en ofte se mennesker som tegner og maler. Det er lett å forstå at At Sidi Bou Said er så populært!
Byen var et av mange stopp vi hadde i løpet av vår hektiske uke i Tunisia, men for meg står den igjen som et av de absolutte høydepunktene. Faktisk forelsket hele reisefølget seg såpass i byen at vi var nødt til å endre vårt opprinnelig program. Tidlig neste morgen stod dro vi tilbake.
Vakre Sidi Bou Said
I dag er Sidi Bou Said et yndet reisemål både for lokale reisende og turister. Byen er nok et av de mest Instagrammede områdene i Tunisia, og det med god grunn. Her mangler det ikke motiver!
Alle husene i byen er nemlig malt i samme nyanser av hvit og blå – noe som gjør den veldig vakker. Tradisjonen med hvitt og blått stammer helt tilbake til fra 1700-tallet. Byen kan minne litt om deler av Hellas, både pga. fargene og dekorasjonene og utsmykningen av husene.
Byen er kanskje liten av størrelse, men den er full av liv. Her finner du både gjestehus, hoteller, kaféer, restauranter og kunstgallerier. Og selvfølgelig en medina, der du kan kjøpe keramikk, noe byen er kjent for.
Cafe des delices – byens must!
Et besøk i Sidi Bou Said er ikke komplett uten en tur på kaféen “Cafe des delices”, som ligger vakkert oppetter åsen. Fra sitteplassen din kan du nyte den vakre utsikten utover Middelhavet. Her får du servert sterk, tyrkisk kaffe, små lokale bakverk og live-musikk om du er heldig.
Under vårt besøk var det topp stemning blant de mange gjestene, med musikk, dans og trampeklapp. Klientellet var en salig blanding av tunisere og turister, noe som bidro til at det hele føltes veldig autentisk. Kaféen er så kjent og kjær at den til og med har en egen sang – “Au café des délices” av Patrick Bruel.
Nyt lokal mat på La Villa Bleue.
La Villa Bleue er en koselig restaurant, sentralt plassert i Sidi Bou Said. Her kan du nyte en rekke ulike lokale, tunisiske retter. Sjeldent har jeg vært mer trist over å ikke kunne spise gluten enn da jeg måtte stå over “brick” – en fritert filodeig fylt med potet, egg og tunfisk, som det øvrige reisefølget mitt raskt kåret til den beste retten.
Brick-løs til tross, jeg led heldigvis ingen nød. Min Salade Mechouia, en nydelig salat med en røre av grillede grønnsaker, hovedretten og desserten forsvant fort. Nam!
Sidi Bou Said – liten by, stort inntrykk!
Vi besøkte opprinnelig byen på ettermiddagen, og rakk en rask tur gjennom de trange brosteinsgatene før solen gikk ned. Men, det var ikke nok! Panikken var å se i våre øyne, mens vi raste rundt og forsøkte å fotografere alle motivene innen solnedgangen.
Heldigvis tok det ikke mye overtaling av vår guide, Mohammed Meddeb, før nytt besøk i byen dagen etter var planlagt.
Vi stod opp tidligere enn planlagt for en tidlig morgen i den lille kystbyen, og fikk rusle rundt i gatene som kvelden før hadde vært så livlige nesten helt for oss selv. Anbefales!
Trenger du en liten oppkvikker mellom alle motivene så kan gateselgerne friste med lokale spesialiteter. Friterte munker (som blant annet kan kalles “sfenj”, “Bambaloun”i, eller “khfaf” i Tunisia) er en slags smultring dyppet i sukker, er også populært i Sidi Bou Said, og kan kjøpes på gata. I følge de som kan dette er det på Bambalouini du får tak i byens beste.
På fotosafari i Sidi Bou Saids trange gater
En ting er klart: denne byen er enhver fotografs drøm. Uansett om du vil ta gatefoto, bilde av husene eller fortape deg i detaljer: motivene her er endeløse! De mange vakre dørene er et populært motiv. Trenger dere en aktivitet i byen kan dere jo se hvem som finner den fineste døra, eller hvem som får fotografert flest katter?
Sidi Bou Said er en fantastisk by, som helt klart bør besøkes om du er i Tunisia. Byens nære beliggenhet til hovedstaden gjør den til en velegnet dagsutflukt, men her kan det også være godt å ta noen dager til å bare senke skuldrene. Her slipper du noe av det hektiske fra hovedstaden, og får i tillegg en deilig bris inn fra havet. Det er fremdeles varmt og godt – men litt mindre klamt.
Om denne posten
Denne posten er skrevet etter en sponset pressetur til Tunisia, i samarbeid med DiscoverTunisia. Det foreligger ingen føringer for hva jeg skulle skrive om i etterkant, og alt jeg har skrevet er basert på egne erfaringer, og er mine egne tanker og meninger om reisen.
Leave a reply